Renovatie Fort Vreeswijk

Locatie: Nieuwegein
Opdrachtgever: Aannemersbedrijf Van Zoelen B.V.

In opdracht van Aannemersbedrijf Van Zoelen B.V. realiseert ons bedrijf de werktuigbouwkundige installaties voor de renovatie van Fort Vreeswijk te Nieuwegein.

Dit bijzondere project is voorgekomen uit een bewonersinitiatief. Om de belangrijke buurtfunctie van Fort Vreeswijk voor het dorp te behouden heeft een groep bewoners -ondersteund door de gemeente Nieuwegein- een verbouwings- en exploitatieplan ontwikkeld.

Doel van deze plannen is om enerzijds de cultuurhistorische waarden van het Fort te behouden en waar mogelijk te verstreken en anderzijds om een duurzame exploitatie van het Fort voor de lange termijn mogelijk te maken. Fort Vreeswijk en een aantal afzonderlijke gebouwen hebben de status van Rijksmonument.

Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen heeft een ontwerp gemaakt waarmee deze doelen bereikt kunnen worden. Het hoofdgebouw bestaat uit een cluster van verschillende bouwdelen uit verschillende perioden die in de loop der jaren aan elkaar gegroeid zijn. De essentie van het ontwerp is om de ruimte tussen de verschillende bouwdelen vrij te maken en een nieuwe ontsluitingssstructuur aan te leggen. Hiermee wordt de (multi)functionaliteit van het complex enorm vergroot en komen de verschillende bouwdelen meer op zichzelf te staan. Het complex wordt bovendien veel toegankelijker, overzichtelijker en laagdrempeliger. De monumentale onderdelen worden zo weer herkenbaar en beeldbepalend in het aanzicht van het Fort.

Het Fort biedt plaats aan onder andere een huisarts, een museum, peuterspeelzaal, dorpshuis en vele verenigingen en clubs.

In het onderstaande filmpje is de renovatie van fort Vreeswijk te zien.

Terug naar projectoverzicht
Den Doorn BV | Ippelseweg 31 | 4255 HW Nieuwendijk | Tel. 0183 - 408 666 | Fax 0183 - 402 905 | info@dendoorn.nl Disclaimer | Sitemap